Lizaki reklamowe z ciasteczek

Posted on

Lizaki reklamowe

Lizaki reklamowe

Branżowe wydarzenia takie, jak targi to doskonały sposób na zaprezentowanie swojej firmy i oferowanej przez nie produktów czy usług. Kluczowym elementem każdego stoiska na takim evencie są różnego rodzaju reklamowe upominki, których głównym zadaniem jest zachęcenia potencjalnych klientów do bliższego zapoznania się z działalnością danego przedsiębiorstwa. Większość firm stawia tutaj na reklamowe słodkości takie, jak chociażby krówki owinięte papierkiem z nazwą i logo firmy. Równie skuteczną i niezwykle efektowną alternatywą dla nich są lizaki. Do wyboru mamy ich klasyczną, owocową lub mleczną wersję albo ciasteczkową odmianę, która w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością. Jak przygotowuje się takie łakocie?Takie lizaki reklamowe przygotowuje się z następujących składników: 400 gram pokruszonego ciasta, 125 gram serka mascarpone, 0,5 tabliczki uprzednio roztopionej czekolady, na przykład mlecznej, 3 łyżki masła, 1 łyżka kakao oraz 1 łyżeczka cukru wanilinowego. Do dekoracji wykorzystać można 200 gram czekolady, 1 łyżkę oleju oraz kolorową posypkę.

Jak krok po kroku przygotowuje się tego typu lizaki reklamowe? W pierwszej kolejności kruszymy ciasto, dodajemy serek mascarpone, masło, kakao, roztopioną czekoladę oraz cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wyjmujemy z miski i przez chwilę zagniatamy dłońmi tak, aby masa stała się plastyczna. Przekładamy do lodówki na około 10 minut do schłodzenia.

W następnym etapie, wyjmujemy z lodówki ciasto na Lizaki reklamowe i formujemy z niego kulki o wielkości orzecha włoskiego. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdy z patyczków moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulkę ciasta. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia. Obtaczamy kulki w uprzednio roztopionej czekoladzie, dodając odrobinę oleju tak, aby ładniej spływała z lizaków. Otrzepujemy nadmiar czekolady. Lizaki wbijamy w kawałek styropianu i posypujemy je kolorowymi posypkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Do tego celu wykorzystać można na przykład wiórki kokosowe lub zmiksowane orzechy.

Tags: , ,